Poelentocht Plattelandsraad

???????????????????????????????Dinsdag 18 juni organiseerde de IVN een poelentocht voor de leden van de Plattelandsraad. Het was nog lekker warm, droog en lang licht. Wat viel er allemaal te zien?

De afgelopen 10 jaar is er veel energie gestoken om de kikkerstand te verbeteren door poelen aan te leggen. Idealiter zou er elke 500 meter een poel moeten liggen om kikkers voldoende kansen te bieden zich te verplaatsen en te ontwikkelen. Inmiddels liggen er al wel zoveel in het buitengebied van de gemeente Oude IJsselstreek, dat het die kant uitgaat.

Wat is een ideale poel?

Volgens het boekje ligt een poel vrij in het veld zodat bomen geen schaduw op het water werpen en er geen blad in de vijver valt. Een flauw oplopende kant aan de noordzijde en een steilere rand op het zuiden. Daardoor kunnen kikkers er gemakkelijk in en uit en kunnen ze zonnen. Geen vissen in de poel.

Tijdens de poelentocht kwamen we echter ook poelen tegen die niet aan de voorschriften voldeden, maar toch hun eigen kwaliteit hadden. Eén eigenaar heeft 7 karpers in de vijver. Toch zaten er kikkers en door de karpers komt er veel minder begroeiing in. Een andere poel lag wel ideaal, alleen geen kikkers erin. Wèl kamsalamanders.  Dus onze praktische lekenconclusie was, het is belangrijker om er een aan te leggen, dan het volgens het boekje te doen.

Onderhoud

Wil je echt genieten van een poel, dan is er onderhoud nodig. Ieder 8 jaar met een kraan de begroeiing op de kant trekken, bijvoorbeeld. Het zijn vooral lisdodden die de poel dicht doen groeien. Wat maaiwerk eromheen helpt ook om er gemakkelijk bij te kunnen en een bankje om er te kijken naar wat e allemaal gebeurt, verhoogt het genieten alleen maar. Dat zagen we bij de Johan Westerveld, waar de poel in een zomerweide ligt. Een plaatje waar veel bezoekers en passanten van genieten.

Monitoren

Bij die poel was het IVN-monitoringsteam ook aanwezig, die avond. Als een eigenaar hen informeert dan komen zij vier keer per jaar inventariseren wat voor soorten er in de vijver zitten. Dat wordt netjes geregistreerd en aan een landelijke club (RAVON) doorgegeven die zo de stand van amfibieën, kikkers, etc. bijhouden. De gevonden aantal vormen een maat voor de kwaliteit van de poel.

Wim Beijer

About plattelandoij

Deze blog gaat over ontwikkelingen in het buitengebied van vooral de gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek. De meeste artikelen verschijnen op een speciale pagina van het huis-aan-huisblad, De Gelderse Post. Vanuit de Plattelandsraad die deze pagina redigeert informeren we bewoners over ontwikkelingen in hun buitengebied en inwoners over wat het buitegebied bezighoudt.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Poelentocht Plattelandsraad

  1. Johng326 says:

    I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys Ive incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website gckffabkcgbd

Leave a comment